overzicht kalender

Zoek een activiteit

Een nieuwe start voor Jeugd en Muziek Brussel

Op initiatief van Minister Guy Vanhengel, voorzitter van het College van de VGC, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs, wordt de opdracht van Jeugd en Muziek Brussel versterkt om het artistiek educatief aanbod voor de leerlingen uit het Nederlandstalig onderwijs te ontwikkelen.
bekijken

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) brengt meer muziek in de Nederlandstalige scholen, speelpleinen en Brede Scholen in Brussel dankzij een nieuwe samenwerking met de vzw Jeugd en Muziek Brussel. De vzw ontvangt voor het jaar 2017 180.000 euro om muzikale beleving toegankelijker te maken voor de Brusselse kinderen en jongeren. 77 jaar na het eerste optreden van Jeugd en Muziek in de grote concertzaal van het Paleis voor Schone Kunsten, keert zij terug naar haar roots, Brussel.

 

In 2016 stopte de subsidiëring van de vzw Jeugd en Muziek in Vlaanderen, wat ook grote financiële gevolgen had voor de Brusselse vzw van de organisatie. Op initiatief van Minister Guy Vanhengel, voorzitter van het College van de VGC, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs, wordt de opdracht van Jeugd en Muziek Brussel versterkt om het artistiek educatief aanbod voor de leerlingen uit het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. Leerkrachten worden eveneens in het verhaal meegenomen. Door workshops en coaching worden zij ondersteund om met muziek aan de slag te gaan in de klassen. Dat draagt ook bij aan de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

 

Het werk van de vzw Jeugd en Muziek Brussel stopt niet binnen de schooluren. Ook in de Brede Scholen en op de VGC-speelpleinen zal ze haar expertise inzetten om jonge Brusselaars muziek te laten beleven.

 

Muziek inspireert, stimuleert en zet mensen in beweging. Dankzij de samenwerking met Jeugd en Muziek brengt de VGC, de leerlingen uit het Nederlandstalig onderwijs op nieuwe manieren in contact met de kracht van muziek. We nemen niet enkel het muziekonderwijs op school onder handen. Via de Brede Scholen en de VGC-speelpleinen willen we zoveel mogelijk jonge Brusselaars muzikaal prikkelen. Ik kijk nu al uit naar het muzikale talent dat we zo kunnen laten opborrelen”, klinkt het bij Minister Guy Vanhengel.

 

“Het creatieve en jonge hart van Brussel zal sneller gaan slaan door de kracht van de muziek! Het stimuleren van creativiteit op maat van alle leerlingen van onze stad, dat is onze ambitie. Wij blijven geloven in de toekomst en dus ook verder bouwen aan een toleranter Brussel. Hiervoor gebruiken we muziek als verbindende factor, om muren te doorbreken en taboes bespreekbaar te maken. Verbinden door muziek!”, zegt Patrick Lenaers, algemeen directeur.

 

Jeugd en Muziek Brussel mag ook verhuisdozen vullen. Binnenkort neemt de vzw haar intrek in de Brede School Nieuwland. De VGC zorgt er zo voor dat Jeugd en Muziek Brussel op dezelfde plek komt te zitten als het deeltijds kunstonderwijs van de Stad Brussel en de vzw Met-X. Het samenbrengen van de drie muziekpartners moet de toon zetten voor een nieuwe muzikale samenwerking.